06
Jul
08

carpe diem…

HELG I HERØY

I går var det ein heil fridag på Runde, øya med det sørlegaste, norske fuglefjellet. Havskodda låg og truga lenge og dreiv i nokre dottar innover øyane og det næraste fastlandet. Då er det alltid frisk nordavind med kvite båretoppar, og lufta litt disig av den råe lufta. Når det er varmt, sig den oppvarma lufta frå fastlandet ut i havet og der kondenserer ho og vert skodde som så driv innover mot lnd igjen for å hemne seg. Men er sola og vinden sterk nok, fordampar ho og bles bort. Ho fekk altså ikkje overtaket, men nordavinden som fylgde med saug over toppen Rundebramden, det høgste fjellet på øya.

Framme på kanten såg vi rett ned i fuglefjellet med store koloniar av krykkje, lundefugl og ikkje minst den store havsula som no hekkar her i stpre memgder. Havørna har ig teke seg opp og no ser du ofte den svære, gråvengja fulglen sigle kongeleg over måseflokkane.

Vi gjekk også ein tur ned den bratte fjellryggen yttarst ute på Runde, ned til fyret. Som no er automatisert med den fylgje at fyrvaktarhusa, nokre av dei frå heilt attende til kong Karl Johans tid, er forletne av fyrvesenet og overtekne av Ålesund og Sunnmøre Turiftforening. Hit kan kven som helst kome; her er køyplass og nærkongtakt med den store havnaturen. Eg gjekk heilt ut på neset der nordavindsdønningen dansa kvitt mot svaberga – berre ein spøk mot vinterstormane, sjølvsagt – og mediterte. Fuglane strauk tett forbi meg; skarv, havhest, storjo, måsar og havsule. Få av dei var på fisketur; alt tydde på at dei berre var ute på rein halsbrekkande sportsflyging, mot vinden og unna vinden, det siste i ei sanselaus fart. Det er sus over fulglelivet!

På veg tilbake til det eg bur, fann eg ein nokolunde lun plass og tok ein salt dukkert. Ikkje let å kome uti på fjøre sjø med stor, glinsande havtare i strandlina. Vatnet var skuffande varmt, men til gjengjeld var vinden ganske hutrande. God frottering med handduken fekk varmen opp igjen.

I dag, sundag: Frisk nordavind, men skodda veik meir og meir. Når gudstenesta på den gamle kyrkjestasden

Reklame

0 Svar to “carpe diem…”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: