03
Okt
09

nota bene: kyrkjevalet

Kyrkjevalet er i mål. Det vart ein ny variant av historia om berget som fødde ei mus.  10-12% oppslutning er ikkje mykje i eit val der ein tek mål av seg til å matche dei borgarlege, politske vala.

Særleg ille er det at det heile er eit regisert spel frå Giske-regimet si side for å forme DNK ideologisk før eit evetuelt frislepp frå statskyrkjeordninga. Aller verst er det at dei leiande kreftene i DNK, både sentralt, regionalt og lokalt, tilsyndelatande smilande og bukkande let seg disiplinere på denne fornedrande måten. For meg er det stadig like uforståeleg at ein ikkje har ein viss byrgskap på vegner av seg sjølve og kyrkja. Her ligg den moralske krisen i DNK slik ho framtrer i dag. Den folkekyrkjelege retorikken og ideologien har rykt kraftig fram i Giske-epoken.

12 % oppslutning kan ein få til når ein plasserer valurnene framfor nasen på folk i  dei politiske vallokala. Men berre 2% går til gudsteneste. Det er det det eigentlege kyrkjevalet. Mobilisering av dei nominelle massemedlemene er ein del av panikken som slår eit kyrkjesamfunn som freistar å halde på oppslutnad frå einskapskulturens tid. Det er museumsbyggjing, ikkje kyrkjebyggjing. Våg å ta eit radikalt grep: Synleggjer dei lokale forsamlingane av truande, så dei kan utrustast til å gje eit levande vitnemål om kristen tru i det norske samfunnet.

Alle ventar eigentleg på det.

For orden skuld: I katolske ”folkekyrkjeland” er utfordringa den same som i det lutherske Noreg.

Reklame

8 Svar to “nota bene: kyrkjevalet”


 1. 1 Ståle
  oktober 3, 2009 ved 11:08 am

  Ja, «fornedrende» er ordet!

  Den norske statens arrogante trakassering av Dnk i løpet av Giske-epoken er et av de mest alvorlige tilfeller av statlig inngripen i den sivile sektors indre liv i Europa etter kommunismens fall.

  Et lite spørsmål, hvordan tenker du deg at man skal synliggjøre de lokale forsamlingene av troende? Ved å bygge ned folkekirken og gjøre om halvparten av kirkene til museum?

 2. 3 Kristin
  oktober 4, 2009 ved 12:31 pm

  Helt enig med deg,fr. Arnfinn, men en slik radikal nytenkning sitter langt inne i DnK, det er i hvertt fall mitt inntrykk. Jeg har luftet min forundring over mobiliseringen av passive kirkemedlemmer i forbindelse med kirkevalget overfor venner og bekjente som enten er statskirkeprester eller lutherske teologer, og de forsvarer dette alle sammen og synes det er flott med så høy valgoppslutning. Alle skal med! Jeg synes de nøyer seg med smuler og synes DnK virker mer døende enn noen gang. Veldig trist, og vanskelig å se hvor en fornyelse skulle komme fra når DnKs egne folk ikke selv ser at de prostituerer seg for Giske.

 3. oktober 4, 2009 ved 9:20 pm

  Ja, det er utruleg at dei sluker dette «valet», så begeistra. Dødsralling.

 4. 5 Eirik Johannes
  oktober 5, 2009 ved 7:58 am

  Jeg klarer jo ikke dy meg for å kommentere saker som angår DNK, som tidligere medlem..
  Det blir jo ofte sagt mye om «Giske- regimet» etc. Dette kan jeg forsåvidt være enig i, men utviklingen i DNK har gått i samme retning i mange år, uavhengig av statsråder og partitilhørighet.
  Etter min mening er hovedproblemet til DNK at det er alt for behagelig å være statskirke og dermed enklere å svelge alle kamelene. Jeg mener bestemt det er kirken selv, med sine medlemmer, prester og biskoper, som ved sin unnvikenhet, påtatte folkelighet og utydelighet bygger ned både betydning og dermed egasjement.

 5. oktober 5, 2009 ved 5:31 pm

  Sant og visst; men det er grunn til å merkje seg at tempoet er kraftig sett opp under Giske. Vi er dessverre blitt fartsblinde etterkvart…

  DNK angår alle; ekumenisk, sjølsagt, men ikkje minst politisk, nettopp fordi ho er statskyrkje.

 6. april 10, 2020 ved 10:52 pm

  What’s up friends, good article and pleasant urging commented here,
  I am actually enjoying by these.

 7. juni 18, 2020 ved 9:18 am

  Like loaded wih filled ith details that is valuable Amazing hi and amazing article.
  You’re just awesome. Keep sharijng a lot
  more relating to this. You want to learn mpre often and more
  from you!


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: