03
Jan
12

carpe diem: Vilnius ii

Prestesemniaret her vi bur, er svært. Solide, moderne bygningar, litt kaserne, litt kloster, litt skule.  Det ligg, så vidt eg har funne ut, i ein nokså moderne bydel med små blokker og rekkehus. Firefeltsvegen som passerer her, er traffikert av ein heilt oppdatert bilpark. Alt tyder på at Litauen har vore i rask utvikling som eit normalt europeisk land dei siste åra.

I dag var det føredrag ved to av dei lokale dominikanarbrørne – om dei baltiske landa, særleg kyrkjelege tilhøve. Estland og Latvia har vore mest russifiserte, Litauen mest etnisk einskapleg. Litauen er også eit eintydig katolsk land, mens Estland er mest luthersk (nominelt) og Latvia fifty-fifty luthersk/katolsk. Med ein ganske stor prosent ortodokse, sjølsagt, i alle dei tre nasjonane.

Eg merka meg særleg det broren sa om generasjonsskilnadene her i Litauen:  Mellomgenerasjonen (40 -70 år ca) er den mest religiøst indifferente; den generasjonen som blei mest påverka av det harde ateistiske regimet. Det har sett sine spor. Dei eldre, som fekk si oppseding før kommunismen, har overlevert trua, ikkje minst bestemødrene! Og dei heilt unge syner ei stadig stigande interesse og opning for trua.  Trass alle ulikskapar, liknar det faktisk på situasjonen heime, og i dei fleste vestlege samfunna. Mellomgenerasjonen – the lost generation. Så eg spør meg stundom kvifor kyrkjene mange stader er så fikserte på å tekkjast den? Det er ein generasjon som lenge nok har sett dagsorden for alt og alle rundt seg.

La dei vere i fred, til dei opnar seg, seier eg…


1 Response to “carpe diem: Vilnius ii”


 1. januar 4, 2012 ved 7:54 am

  Hei Arnfinn

  Jeg ønsker meg bilde sammen med Carpe Diem postene dine.
  Mogleg?
  Har du kamera på mobilen?

  tore erik


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


<span>%d</span> bloggarar likar dette: