23
Okt
11

carpe diem: Kulturstemne

I går deltok eg altså på 50-års jubileet for Hareidsstemna. I den store møtehallen var det 1000 menneske og eit omfattande program – med topp opplegg av ljos, lyd, scenearrangement m m. Heilt annleis enn då det vart avvikla i det store Hareid bedehus. Eit proft program med song av ulike kor og vokalgrupper, med gjestande strykekvartett, Ytre Suluøen jassensemble, lokal  jassballettgruppe, presentasjon av unge musikktalent frå bygda, festtale v Gunnar Stålsett, fleirstemmig allsong og matpause med heimlelaga saker  og kaker for alle desse tusen, gjennomført raskt og sunnmørsk effektivt. Sjøl bidro eg  denne gongen med lyrikk. Og helsa på masse folk under og etter festen (som tok fire timar).  Alt dette i ein kommune med fire tusen innbyggjarar, for det meste utført på friviljug og ulønna basis.

Utfordringa for slike arrangement er at dei ikkje ekspanderer seg ut av den etiske/intellektuelle  profilen og substansen som  eigentleg gjev meining til det heile. Aktivitetsnivå og innhaldsnivå må halde tritt. Nihilsmen kan snike seg inn overalt; vi blir trøytte på innhald og meining og kompenserer med mengde.  I eitt av innlegga blei det lese av eit møtereferat  frå ungdomslaget for lang tid tilbake. Då heldt lokale ungdomar føredragskveldar med tema frå «Jesusbarnet», via jordbruksspørsmål og sildesalting til politikk og sjelesorg. På éin og same kveld, med høvelege salmar og songar innimellom. Ein sterk vilje til å lære, diskutere og formidle. Det er denne driven som må oppretthaldast og fornyast i lokalkulturen.

I dag: Godt, mildt haustvêr og ein tur vestom øya, til Flø. Liknar på Haram. Grøne, flate gardar frå fjellfoten og ned til storfjøra, med kvit sand og enorme mengder havtare som har drive i land. Gråblått hav utover mot Runde.

Reklame

0 Svar to “carpe diem: Kulturstemne”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: