16
Sep
11

officium: fredag, 24. vike i det allmenne året: esek 16 (matutin)

«Og eg sa til deg: «Du som ligg i blodet ditt, skal leva; du skal leva og veksa» » (v 6)

Slik skildrar Esekiel Guds kall og utveljing av Israel. Eit kananeisk, «heidensk» folk – som Gud gjorde til sitt, av rein, fri kjærleik. Som eit forkasta barn, som blir funne og teke hand om – slik tek Gud seg av folket sitt.

Nettopp difor er det opprørande for Gud at folket svik han med si avgudsdyrking. Guds såra kjærleik. Som får han til å bruke heite og kraftige ord, henta frå elskhugens og prostitusjonens vokabular. Gud «tek han heilt ut». Han kjenner seg sviken av den han elskar.

For mange  er Gud blitt ein fjern idé. Ein slik «gud» kan vi kanskje svike. Men ikkje ein Elskar.

Reklame

2 Svar to “officium: fredag, 24. vike i det allmenne året: esek 16 (matutin)”


 1. 1 Herman
  september 17, 2011 ved 3:33 pm

  Det er vel også en flik av at Gud vil oppdra det folket han har utvalgt, mange dumme uvaner preget mange, for ikke å si: sikkert de fleste av alle folkeslag på jorden. Han måtte forberede Kristi komme ved å fremdyrke Israels folk dit han sikkert har villet ha både dette folket og alle andre siden Adams tid, når han så hvilken retning det bar etter Adams fall.

  Jeg har lest at de folkene han drev ut for Israelittenen i Kanaans land var både laste- og syndefulle, de sto ikke tilbake for noen synd. Vi vet alt om Sodoma og Gomorra fra Bibelen, og vet at Gud ikke ville menneskene dit.

  Kanskje derfor var det viktig for Herren å gripe Israels folk litt hardt, og bruke noen tusen år for å renske ut urenhet og utukt, også hos dem.

  Vi, på vår side, har kanskje litt for lett for å tro at synd bare er det som blir refert i Dagsrevyens sendetid, og siden det ikke skjer noe særlig syndig hjemme for mange, er vi vel ferdige med det. Denne passiviteten kan være farlig. Det skjer mye bak lukkede dører i samfunn vi ikke kan trenge inn i, og det som ikke blir sagt i Dagsrevyen eller Dagsnytt, kan vi lese om i avisen.

  Herrens miskunn varer fra slekt til slekt i tusen ledd for dem som elsker Ham og holder Hans bud. Derfor må vi ikke misbruke Herrens tillit når vi tross alt virker som om vi var frafalne hele gjengen.

  Lovet være Gud!

  Hilsen Herman

 2. 2 Camilla
  september 18, 2011 ved 6:39 pm

  tanken er god

  tanken er tro

  Ser Gud tanken min tro

  tro og tid

  Godt Gud har tålmodighet til å tilgi alle mine feil,


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: