06
Mai
11

carpe diem: over sjø og land – til solvorn

I går (var det i går? Det hender så mykje så fort i livet mitt; eit brArnfinn-døgn er som to vanlege…) køyrde eg tilbake frå Sverige, kom vel tilbake til Oslo, rett på Universitetsbiblioteket for å hente ut ein del bøker eg må ha med for Newman-studiane (ein veldig dugande og proff universitets-biibliotekar på den teologiske avdelinga!), rydding og ompakking i klosteret, messe, vesper, kveld.

I dag tidleg: Laudes, møte med subprior, siste rydderace på cella, og så i klosterbilen. Eskil Skjeldal skal – som eg – vere med på seminaret om Wittgenstein her i Solvor  – så vi køyrde i lag. Nydeleg oppopver Hallingdal, pause i Hemsedal på Peppes Pizza, vidare – og no blir det sol og glittrande brear der vi fær fram over fjellet! Ned gjennom Lærdal; bjørkeskogen i maigrøn skrud, så endeleg fjorden! Vi er på Vestlandet! Påferja over til hi sida blir det svele og kaffi; er du heime, så er du heime!

Vi kjem til Solvorn, ei lita perle vis avis Urnes. Tek inn på Eplet (!) pensjonat (hotellet er for dyrt!), kul plass med utsyn over fjorden mot Urnes-landet. Eg er innlosjert på sovesal saman med fem utlandske gjester. Seminaret opnar i morgon tidleg. Ein pause på verandaen… Vårkveld i Sogn. Meir seinare.…

Reklame

4 Svar to “carpe diem: over sjø og land – til solvorn”


 1. 1 solveig
  mai 6, 2011 ved 7:22 pm

  Seminar om Wittgenstein, så spennende! Han er en av favorittane mine, og en av de som førte meg mot religionen igjen også. «Ikke hvordan verden er, men at den er, det er det mystiske». Og dette mysteriet – det han i Tractatus må tie om, men som er det mest viktige av alt – blir av og til gitt et navn, Gud! Mye interessant om det religiøse i notatene i Den ukjente dagboken, som nettopp Åmås har oversatt til norsk.
  (har sjøl tilfeldigvis hjulpet en masterstudent i teatervitenskap med Wittgenstein i dag, siden en dramatiker han skriver avhandling om er svært Wittgenstein-inspirert.)

 2. mai 7, 2011 ved 10:45 am

  Fint seminar her, ja. Celebert, berre 15 deltakarar… Ser fram til å lese den dagboka. Elles slår tanken meg at nettopp Wittgensteins tilhøve til relogion er – sam alltid – underkommunisert i Noreg. Skal prøve å skrive noko til Dag og Tid etter semmeniaret.

 3. 3 solveig
  mai 7, 2011 ved 2:54 pm

  Det er lett så (for) lett å ta Wittgenstein i Tractatus på ordet; «wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen», men så var det nettopp dette han så sterkt streva med å uttrykke seg om – å vise til, eller peke mot, med ord, det ord direkte ikke kan uttrykke. Og det er jo også da at filosofien har beveget seg over grensen og blitt kunst..
  (Noe annet interessant som slo meg i går, etter å ha lest gjennom et kapittel til denne teatervitenskapsfyren, er at når man prøver å framstille en verden gjennom identifikasjonen av atomiske saksforhold, atomiske i betydningen uten indre relasjoner til hverandre (kan jo også brukes som dramatisk grep), så kommer det veldig godt fram at i hvert øyeblikk så kan alt skje, og dermed intensiveres i oss følelsen av at vår egen til-værelse er en væren til døden. døden framtrer som mulighet i hvert eneste øyeblikk)
  For meg er det en kontinuitet i Wittgensteins tekning, ikke et brudd, og får mer og mer sansen for de tidlige bemerkningene hans..

  Den skjulte dagboken er fin, også Spredte bemerkninger, også på norsk: Wittgenstein: Filosofi og kultur. Spredte bemerkninger Cappelen, Oslo (1995)! (en bok jeg «presser» på masterstudentene mine og har brukt i teori & metodekurs)

  Ha det fint, sikkert stimulerende!

 4. 4 solveig
  mai 7, 2011 ved 3:01 pm

  skulle skrive «det er så lett å ta W på ordet» (synd man ikke kan korrigere innlegg posta)


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: