21
Mar
11

officium: måndag, 2. vike i faste, frå ein dåpskatekese av den hl Johannes Krysostomos (matutin)

«Vår Moses rører ved bordet, han slår i det åndelege bordet og får Andens vasskjelder til å bryte fram».

Moses slo på berget – vatn vella fram. Krysotomos ser berget som ein typos, eit symbol, på altaret i kyrkja. Der blir evkaristien (messa/liturgien) feira, der er Kristus nærverande.

Vi  merkjer oss at nattverden også er nøye knytt til Anden, den levande kjelda. I den patristiske og oldkyrkjelege teologien er Andens gåve ikkje isolert frå det sakramentale, frå feiringa av Krsiti offer. Det er ved påkallinga av Anden (epiklesen) at nattverdgåvene blir Kristi kropp og blod.

Frå det evkaristiske altaret mottek vi både forløysing og syndeforlating – og fullnaden av Guds åndelege gåver.  Liturgien er også ein karismatisk liturgi.

 


1 Response to “officium: måndag, 2. vike i faste, frå ein dåpskatekese av den hl Johannes Krysostomos (matutin)”


 1. 1 Herman
  mars 22, 2011 ved 12:15 pm

  Jeg har stor glede av å se hvordan du avdekker trådene i den «testamentale veven», både i den nye og i den gamle. Bare årelange studier i skrifter og kilder kan sette tingene på plass i dette landskapet.

  Selv om Skriften er for alle, er det ingen gitt å tyde alt på egen hånd. Veiene til Roma er mange, og alle har vi vår egen vei til Gud. Likevel er det bare én gyldig vei til Gud, etter mitt syn. Og det er veien til Nattverdens sakrament som vi går hver søndag i Kirken. Dette er veien og målet for alle katolske kristne, der møter vi Kristus.

  Dette er en bekreftelse på det du hele tiden viser i det du skriver, at Kristus hviler over Skriften, gjennom Skriften og i Skriften. Han er Veien, Sannheten og Livet, og Målet for den som vil til Ham. Gjennom Hans korsfestelse og død blir Hyrden borte og hjorden spredt. Men likevel – der skal Han samle alt, og alle, når Han heves opp fra jorden den dag da Timen kommer.

  Hilsen Herman


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


<span>%d</span> bloggarar likar dette: