23
Feb
11

officium: onsdag, 7. vike i det allmenne året, fork 5,9 – 6,8 (matutin)

«Det likaste eit menneske kan gjera, er å eta og drikka og ha det godt…» (v 17)

Forkynnaren er ein filosof og prøver ut sine tankar om livet under himlen. Han pendlar mellom hedonisme og kynisk pessimisme.  Hedonismen, nytingsfilosofien, synest best; tenk ikkje for mykje og for langt, gled deg i noet.  Som den rike bonden i Jesu likning. Eller som mange menneske i den kulturen vi lever i.

Jesus tenkjer annleis og lærer oss ein annan visdom: «Du dåre! I denne natt krev dei sjela di av deg. Kven skal då ha det du har samla?» (Luk 12,20).

Reklame

6 Svar to “officium: onsdag, 7. vike i det allmenne året, fork 5,9 – 6,8 (matutin)”


 1. 1 Solveig
  februar 23, 2011 ved 9:13 am

  vanskelig balansegang, ein viss hedonisme er jo sunt, og lykkefølelsen i nået under et godt måltid kan jo være godt for både kropp og sjel. Men det er iallfall en utfordring å kombinere denne typen lykkefølelse med det å være god i moralsk forstand! Hvordan være lykkelig og god samtidig har alltid vært et viktig filosofisk tema, sjøl om den vestlige filosofien også før møtet med kristendommen i stor grad har vært prega av tanken om forsakelse som en kilde til glede. Lykkefølelsen som askesen gir..
  Takk for fine tekster!

 2. 2 Kjellaug
  februar 23, 2011 ved 9:19 am

  Ytterpunkta i bibelen gjer han truverdig – i alle paradoksa ligg livet gøymt.

 3. 3 Herman
  februar 23, 2011 ved 9:58 am

  Var det ikke en gang en heretikeroppfatning som sa akkurat det? De tok sitatet ut av sammenhengen og brukte det som bevis for at man kunne gjøre hva som helst uten å akte på budene. Alt ble jo tilgitt i skjærsilden likevel, siden Kristus nå engang var korsfestet…

  Noen er asketisk anlagt, noen er mer makelige. Ånden er den samme, men nådegavene forskjellig. Hvem får hva?

  På den ene siden støtter jeg Forkynneren i hans «påstand». Den menneskelige organismen, kjødet, er slik innrettet at den – generelt sett – og hvis ingen passer på den, går rett til det beste den finner, spesielt hvis den er sulten… Så får det være opp til sjelen å bestemme hva som er det beste; askese eller makelighet.

  På den annen side sier Kristus til St. Peter i et syn: Ta for deg! Spis og drikk! (Apg. løst sitert). Vi kan velge å vrake i kraft av vår nye natur etter den nye pakt, Kristus opphever og understreker at noe er endret. Moseloven er opphevet (med unntak av de ti bud), intet er å regne som urent, vi kan spise både svin og steik.

  Hilsen Herman

 4. 4 Solveig
  februar 23, 2011 ved 10:23 am

  Digresjon til temaet: Platon, som jo tilhører de asketiske, beskriver dette «ideelle» kostholdet i sin dialog Staten (372c, ff): kaker og brød av bygg og hvete, salt, oliven og ost. Løk og grønnsaker. Fiken, erter og bønner, myrtebær og eikenøtter. Vin. Dette gir et liv i fred og sunnhet, mener han, og død i rimelig høy alder. Med en gang kjøtt introduseres begynner «forfallet» og en utvikling mot en luksuriøs stat av fråtsere, der behovet for leger (livsstilssykdommene!)og advokater (krangler!) øker.

  synes dette kostholdet høres bra ut! tilhører dem som ikke har behov for verken svin eller steik 🙂

 5. februar 23, 2011 ved 11:00 am

  Ja, utan det askese vil livsgleda forvitre. Utan fastetid, ingen fest. Og heller ikkje noko eigentleg karneval – som jo betyr nettopp «farvel, kjøt!»! Platons offentlege meny passar forresten godt til tradisjonelt kloster-regime..

 6. februar 23, 2011 ved 11:10 am

  Kjellaug; samd i at ytterpunkta ikkje skal harmoniserast for mykje; og i at Forkynnaren vågar å prøve dei ut. Til sjuande og sist trur eg at han ser det nødvendige i eit balansepunkt: Gud. Både hedonisten og puritanaren strandar utan. «Gå på dei vegar som hjarta vil, fylg det som lokkar ditt auga. Men vit at Gud skal krevja deg til rekneskap for alt du har gjort! (11,9).


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: