04
Nov
10

carpe diem: T I K

..står for «Tromsø Internasjonale Kirkefestival -ein kulturfestival  i kyrkjeleg regi. Her har eg vore og halde foredrag for ei vaken forsamling, på Tromsø Bibliotek. Eit arrangement mellom mange i ein serie av konsertar, utstillingar, forelesingar m m. 

Eg kom flygande i går ettermiddag, i klårt, stille novembervêr – og sit no på flyplassen og ventar returflighten kl 1120. Same vakre vêret; lett snølag, blåkvit sol (som går ned kl 1530), Malangsfjella i sørvest, fjella på Kvaløya ut i vest… Det store landet. Eit anna land, på sett og vis – og likevel mitt. 

No står det «Go to gate» her, så eg legg lokket på…


3 Responses to “carpe diem: T I K”


 1. november 4, 2010 ved 5:18 pm

  Godt tenkt og godt formulert foredrag, pater.

  Mange pauli ord til Den norske kirke for dens nedtoning av teologi, samt til almenheten for dens individualiserte «jeg har min egen tro»-religion, som ofte viser seg å bestå av nøyaktig de samme klisjeene som nestemann går rundt med.

  Mitt inntrykk er at kirken nå prøver å redde seg inn hos folk flest ved å vektlegge de politisk korrekte plussordene: kjærlighet, toleranse, etc. Teologien blir altså uviktig.

  Dessuten vektla du på godt katolsk vis hvor viktig det er med en kirke som er et fellesskap hvor man møter opp og deltar i de liturgiske handlinger, hvilket tydeligvis var provoserende for utkantfolk av den protestantiske legning.

  Bra!

 2. november 4, 2010 ved 6:30 pm

  Takk for oppmutrande respons! Du har tatt poenga på kornet. Veldig glad for ein skrivande mann som du seier dette! Dessverre er norske forfattar, saman med akademikarar og mediafolk, som regel heilt «borte» i desse sakene og gjentek dei vanlege klisjéane i favør av avtelogisering, subjektivsme og kyrkjeleg tilpassing. Kva kan det kome av?

  Vonar vi kan pratast meir, både i bloggsfæren og i elles! Bur du i Tromsø?

 3. november 5, 2010 ved 3:03 pm

  Sant og visst. I mainstreamtenkningen er det ikke så mye pluralisme som man liker å tro, men derimot krav om en viss ensretting for å bli tatt på alvor. I så måte er det jo en imponerende konstellasjon at en katolsk munk skriver i Klassekampen. 🙂

  Jeg bor i Tromsø, ja. De siste årene har jeg fattet interesse for Den katolske kirke. Kommer til å følge med på bloggen din heretter, så vi snakkes nok igjen!


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: