29
Jul
10

carpe diem: i mål

Norske vêrmeldingar er heldigvis ikkje pålitelege for tida; i dag skulle det vere grått, men sola og varmen er på topp Olsok-nivå her i Nidaros. I går ettermiddag gjekk vi frå Sverresborg (museet), ned over Feginsbrekka og innover Ila til Kristkyrkja (Nidarosdomen). Fremst gjekk Emmanuel, asylsøkjaren frå Nigeria, med prosesjonskrusifikset høgt heva, og Paul med røykjelsen. Som i antikkens keisarlege sigerstog, brukar kyrkja røykjelse også for å proklamere si apostoliske sigersferd gjennom verda, slik den hl Paulus skriv:

Gud vere takk, som i Kristus alltid fører oss fram i triumftog og ved oss spreier angen av kunnskapen om han på kvar stad.  For vi er Kristi gode ange for Gud mellom dei som blir frelste, og mellom dei som går fortapt; ein ange av død til død for dei som går fortapt, ein ange av liv til liv for dei som blir frelste.

Som katolske pilgrimar kjende det vi det som eit kall og eit privilegium å kunne toge inn som ei forkynning av Kristus for alle vi møtte på vegen og for heile byen. Den moderne urbane røyndomen fortrengjer Kristus og Guds rike, demonane er mange med all si prakt og alle sine distraksjonar. Ved songen, bøna og symbola ville vi hevde Kristi velde i verda. Krossen fremst er sigersfana, som vi òg kjenner frå antikken, særleg i dei keisarlege orda: In hoc signo vinces!  Ved dette merkje skal du sigre!

Vi gjekk syngjande opp Munkegata mot Domen og svinga inn framfor den vanlege inngangen på sørsida av kyrkja. Det var lang kø for billettkjøp til kveldens arrangement, på sett og vis ein kontrast til det Olsok eigentleg er.  Nettopp difor song vi : «Navnet Jesus blekner aldri», «Jesus, du er Konge midt i blant oss «!  Og sjølvsagt trur vi at den hl Olav, nettopp  i Kristus, er vår forbedar i himlen, slik at vi for oss sjølve, for kyrkja og alle truande, for nasjonen og samfunnet kunne også kunne syngje: «Be for oss, hellig Olav, Norges evige konge//Du som kristnet forlk og land, Kristi tjener, kong Olav..!»  Den mellomalderske kongen var ikkje ein absolutt  monark, men ein kristen lekmann, forplikta av Kristus og til å tene folket og fremje retten, særleg for dei svake- med det bibelske, messianske kongedømet som førebilete.  Alle truande er døypte og ferma (salva) til å vere kongar, prestar og profetar i verda. 

Så var det Olavs-vesper i St Olav kyrkje rett over vegen. Deretter innlosjering på den nye pilgrimsgarden, like aust for Domen, ned mot Nidelva. På flatseng og i rekkje og i rad. Ein svært vakker og fredfull plass (skjønt nokre fleire dusjar for litt møkkete pilgrimar hadde gjort seg)! I dag tidleg deltok vi i den katolske høgmessa i Nidarosdomen. Ei s k pontifikalmesse (høgtidleg messe leia av biskop) med fire biskopar; ein dansk, to norske og ein rumensk. Heile høgkoret i Domen var sprengfullt, og det klokka 0800 om morgonen.

Den katolske olsokfeiringa må vere med å halde oppe det sentrale innhaldet i denne høgtida: Kallet til heile det norske folket, til høg og låg, om å bli Jesu Kristi etterfylgjarar.

Reklame

3 Svar to “carpe diem: i mål”


 1. 1 IHa
  juli 29, 2010 ved 4:23 pm

  Takk for flott Olsokfeiring. Det var stort å gå sammen med dere inn i Domen igår.
  Følte nesten at vi «tok den tilbake». Et lite dikt i dagens anledning:
  Pilgrimssang
  Til sankte Olav,kristningskongen går vår pilgrimsflokk med fryd
  sønderbrutte,halte lamme, samles ifra nord og syd
  be for oss du hellig olav,be for oss!

  Skrinet etår i helligdommen,der han kviler, Norges drott,
  Evig salig,stor og mektig,bærer bønner frem for oss
  Be for oss du hellig Olav, be for oss!

  Snart vi står på Feginsbrekka,gullsolglans på gylte spir
  Sjelens vånde snart er over,pinen dempes, dagen lir.
  Be for oss , du hellig Olav, be for oss!

  Helgenkongens bønner bringer pligrimsklage frem for Gud
  tvetter oss i martyrblodet,sjelen kler i himmelsk skrud!
  Be for oss du hellig Olav, be for oss!

 2. 2 ingeborg
  juli 30, 2010 ved 9:45 am

  Ingen kunne unngå å bli oppmerksomme på og grepet av prossesjonen med krusifiks, røkelse,sang og blanding av ordens- og legfolk utenfor Nidarosdomen, onsdag ettermiddag. Vi kom for å be sammen og feire Hellige Olav, men forstyrret ordensvakter og lydprøver.
  I «det Hellige døgnet» burde kirken være kirke, åpen for alle som vil inn for å be, synge eller sitte i stillhet.
  Dette døgnet burde en slippe dyre billetter kjøpt i god tid, og folk som satt i kø for å sikre seg en god plass.Alle burde være velkommen inn.
  Under Pontifikalmessa 29. var hele koret fullt av biskoper og prester, ettermiddagen før fylte vi «pilegrimmer» koret, sang og ba samme sted.
  Takk til biskop Bernt, lokal Olsokkomite og st. Olav menighet som ønsket oss velkommen til Nidaros og ga oss dette fantastiske «døgnet».
  Jeg håper vi blir flere som reiser og feirer Hellige Olav samme tid og sted neste år !

 3. 3 Ragnhild
  august 6, 2010 ved 1:03 pm

  Jeg var dessverre ikke til stede da dere ankom onsdag ettermiddag, men må si det var ett av to høydepunkt for meg å delta i den katolske prosesjonen inn til den felleskirkelige midnattsgudstjenesten 28. juli. «Be for oss, Hellig Olav» sang vi side om side; prester, nonner, munker og lekfolk i alle slags størrelser, inkludert en liten Olav i barnevogn.
  Jeg så på Olavsfestdagenes Facebook-side at en dame skrev at hun syntes nettopp det å se denne katolske prosesjonen var høydepunktet under Olavsfestdagene for hennes del.
  (Det andre høydepunktet for meg var selvsagt den katolske høymessen Olsokdagen.)

  Jeg anbefaler folk på det varmeste å få med seg dette neste år. Familien og jeg er klare for å få med oss Olavsfestdagene neste år også, dette vil vi ikke gå glipp av!

  Flott å høre ditt interessante foredrag også, p. Arnfinn. Kan du publisere det her på bloggen din, er du snill? (Hvis du allerede har lagt det ut: Hvor finner jeg det?)

  Vennlig hilsen
  Ragnhild


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: