27
Jun
10

carpe diem: Holmlia, Son…

Som sagt; i ettermiddag var det messe på Holmlia, der St Hallvard sokn låner (leiger?) den lutherske kyrkja til messe, kvar sundag kl 1700. Litt sommarferie-modus, så ikkje så fullt som vanleg. Her i Holmlia er det stor katolsk og muslimsk befolkning, og det er planar om å byggje katolsk kyrkje i området.

Skulle gjerne hatt ein dominikanar-kommunitet, eit lite kloster, her i denne drabantbyen (eg er jo gamal drababantbyprest). Her er det mange truande menneske, sosiale og kulturelle brytningar og variasjonar, eit miljø som er annleis enn i A4-Noreg. Bli kjend med folk, stikke inn om puben eller snackbaren, rusle i gatene mellom blokker og butikkar. Her bør kyrkja vere. Ei katolsk og kristen fornying vil gå ut frå slike plassar, trur eg. Her er det ikkje nok med «kulturkatolisisme».

Eg gjekk eit slag bortom torget og litt rundt omkring. Der kom det to karar, ein i sommarlett, kvit kaftan, som mi eiga kutte; afrikansk av opphav, tydlegvis. Saman med ein kamerat som trilla barnevogn; den kvite bønekalotten røpa at han (også) var muslim. -Hei! God dag! helsa dei, strålande! -God dag, eg er katolsk pater, bur i kloster i Oslo, har hatt messe her, kjekt å treffe folk, sa eg. -Ja! sa han med hua; du må kome og besøke oss i moskéen! -Ja, vi trur på Gud, begge, sa eg, – og her ute er det mange som trur på Gud. -Ja visst, og religionen seier ikkje at vi skal drepe, det er feil, svara han, med klar appell også til dei av hans eigne som måtte gi inntrykk av det. -Du må besøke oss. -Gjerne, sa eg. Ha det bra, God bless! -Ja, ha det bra du også!  For oss begge var dei ei glede  å møtast. På streeten i Holmlia.  Holmlia – ein  møteplass. Gud har eit godt blikk til Holmlia si…

Så køyrde eg Eirik, som bur i Son og kom til messe her, heimatt. Dagens middag blei ein burger  på kaikanten i Son. Strålande junisol og fri sikt utover Oslofjorden som opnar seg her. Frisk vind, men lunt bak sjøhuset der vi sat. No sit eg i hagen hos foreldra, har sett litt på VM-kampen mellom Argentina og Mexico; futt, fart og lidenskap med desse latinarane, ikkje den nordeuropeiske robotteknikken. Ikkje at eg har peiling, men litt legg eg merke til, hehe…

Dette er eit sivilsert hus, med trådlaust nett, så eg får tasta ned og sendt ei lita sommarkveldshelsing her frå ytre Viken (Hestviken). Sant å seie, er det nok meir Kardemommeby enn mellomalderstemning her no for tida. OK, på tide å vende nasen innover til Oslo igjen. Skoddedottar frå Skagerak kjem smygande inn og kjøler ned kvelden. Men høgt oppe er det stadig ljos, lett midtsommarhimmel…

Reklame

9 Svar to “carpe diem: Holmlia, Son…”


 1. juni 27, 2010 ved 10:25 pm

  Dominikanere i drabantby er et spennende konsept. Det er visst nettopp det man prøver på i den franske provinsens nyopprettelse i Clermont-Ferrand. Kanskje neste nyopprettelse blir på Holmlia?

 2. juni 27, 2010 ved 10:26 pm

  Ja, viss vi får nok folk! 🙂

 3. 3 Eirik Ambrosius
  juni 28, 2010 ved 6:17 am

  Jeg som hadde håpet på at neste nyopprettelse skulle bli i Son…

 4. juni 28, 2010 ved 7:20 am

  Haha,då må det nok grundige Son-deringar til. 🙂

 5. juni 28, 2010 ved 2:15 pm

  En bitteliten korreksjon – det er ikke lenger planer om å bygge katolsk kirke på Holmlia, men derimot på Mortensrud som er kommunikasjonsknutepunkt i bydelen (etter at man i mellomtiden har vurdert både Vinterbro, Ski og Hauketo, såvidt jeg kan huske å ha hørt fra en tidligere sogneprest i St. Hallvard). En analyse av katolsk befolkningsstruktur i «St. Hallvard syd» ble publisert i menighetsbladet Hallvardsvaka 2003, og da viste det seg at Holmlia ikke (lenger) pekte seg ut som noe ideelt kirkested. Ennå pågår mye boligbygging i bydel Søndre Nordstrand, og man må lenger og lenger ut for å finne ledige tomter. Og det er det springende punkt – uten tomt, reguleringsplan og byggetillatelse bygger vi bare luftslott.

  Rundt selve Mortensrud er vi forøvrig mange katolikker fra mange nasjoner – norske, tsjekkiske, polske, filippinske, vietnamesiske, tamilske, iranske… Til og med et par legdominikanere – så det er jo helt i sin orden om dere brødre kommer etter!;-)

 6. juni 28, 2010 ved 7:50 pm

  Eg veit at området er diskutert og at Mortensrud er på tapetet. Så eg tenkte nok Holmlia og omegn, i vidaste forstand. Men: Holmlia må vere i fokus. Småborgar-Noreg er tryggare, men ikkje så viktig. Det ideelle hadde vore soknekyrkje ein plass i desse bydelane – og eit lite kloster på Holmlia. Men… 🙂 Fint at det er eit lekdominikansk nærvere i Mortensrud-området! Vi burde ha ein aksjon der!

 7. juni 28, 2010 ved 8:35 pm

  En sognekirke på Mortensrud (dit man lett kan komme med buss, t-bane og E6 – et nytt sogn vil strekke seg helt ned til Drøbak, dog ikke til Son) og en misjonsstasjon på Holmlia! Ja, det hadde vært noe:-) Jeg har på følelsen at du her mener noe ganske bestemt med «aksjon»?

 8. juni 29, 2010 ved 7:24 am

  Ja, eg tenkjer på ein «misjon»; outreach til katolske kristne i området; med samlingar/Undervising/skriftemål/ messe – og gjennom dette eit sterkare fokus på å synleggjere katolsk tru i bydelane! NB dette må seff skje etter godkjennning av- og i tilslutning til soknet/soknepresten! Så langt er det berre fri høgttenkjing!

  Dominikanarane og tiggarmunkane elles har alltid hatt fokus på dei urbane «massene», på randsonene («drabantbyane»). Så langt har OP vore altfor «Vestkant»-orientert/basert her til lands.

 9. juni 29, 2010 ved 8:21 am

  Katolsk vekkelse? Spennende! Jeg vet ikke når vi går over fra å låne Holmlia kirke til å låne Mortensrud kirke, muligens fra nyttår. Eller kanskje det ikke er aktuelt lenger, etter at filippinske Jesus is Lord Church – http://www.jilnorway.com – begynte å møtes der søndag ettermiddag. Du får spørre p. Sigurd om planene fremover.

  Nå vil jeg nevne at det mest spesielle med Holmlia i forhold til resten av bydelen, er at det etterhvert er blitt et nokså etablert område – det bygges ikke noe mer der nå, tror jeg. Og så har det symbolsk betydning for mange etter mordet på Benjamin Hermansen, slik at politikere gjerne kommer på besøk når de vil markere seg. Når det gjelder befolkningsstruktur har Mortensrud skole fra høsten 2010 0% elever med norsk som morsmål (visstnok over 90% med Urdu/Punjabi – en tysk-tyrkisk far jeg snakket med var oppgitt over at hans barn ikke kunne ha et mer norsk-språklig miljø rundt seg), Stenbråten knappe 50% og Hallagerbakken antagelig et sted imellom. A-gjengen vokste visst opp på Kantarellen og på Lofsrud, der Mortensrud skole (forvirrende nok) ligger – 50 meter fra Lofsrud ungdomsskole, der de har moskébrakker i skolegården. På Bjørndal gir det status for menn om kona går med slør, så der er det sterkt press for denslags. Men jeg er redd du vil bli skuffet om du og Ståle leter etter franske banlieue-tilstander – innvandrerfamilier hos oss er stort sett fredelige, for ikke å si småborgerlige…;-)


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: