21
Mai
10

officium: fredag, 7. vike i påsketida, 2 joh (matutin)

«Den eldste helsar den utvalde frua og borna hennar…» (v 1)

Dette er ikkje ein glimt inn i antikkens familieliv. Det er teologisk og kyrkjeleg terminologi. «Den eldste», av det greske presbyteros, burde like gjerne vore omsett med «presbytar» (av det kjem ordet «prest»), for  å syne at det dreiar seg om eit embete i kyrkja.

Og «frua», det er den lokale kyrkja som apostel-presbytaren Johannes skriv til. Kyrkja blir ofte omtala som kvinneleg;  som  brud, som mor og her, som frue. Det er difor Maria blir sett som eit bilete på kyrkja; ho er brud, mor og Vår Frue, Notre Dame, Our Lady. Som Maria, skal kyrkja ta i mot Ordet, unnfange og føde Kristus, åndeleg forstått.

«Ingen kan ha Gud til far, som ikkje har kyrkja til mor», seier fedrene.


3 Svar to “officium: fredag, 7. vike i påsketida, 2 joh (matutin)”


  1. mai 22, 2010 ved 4:14 pm

    Jeg har lett etter Maria som «himmelens frue» og finner -«alma mater» – Inanna – Babylon som kalles «gebereth»- mfl. , men jeg hadde ikke sett kirkens tilknytning slik du peker på det her i 2.joh.br.1 ved den utvalgte frue – «kuria»- .

    Takk for denne opplysningen.

  2. mai 22, 2010 ved 6:53 pm

    Kyrkja som kvinne/mor/frue/brud er ganske vanleg bibeltolking. Jfr merknad av bibelomsetjarane på dette verset i 2 Joh, nedst på sida (NT/Bibelen, Bibelselskapet 1978)

  3. mai 25, 2010 ved 10:44 pm

    Er det noen tradisjon for hvilken menighet dette er snakk om? F.eks Efesus?


Kommenter innlegget


kategoriar