24
Jul
09

officium: Fredag, 16. vike i det allmenne året, » 2 Kor 5 (matutin)

”Fordi vi kjenner otten for Herren, prøver vi å vinna menneske, medan livet vårt ligg ope for Gud”  (v 11)

Paulus insisterer frimodig på sitt embete – fordi han ikkje går sitt eige ærend, men Guds. Noko som berre kan provast i praksis, ved hans opne og synlege livsferd.

Tenesta må tole å bli sett av alle, fordi ho angår alle. Evangeliet er ikkje eit partiprogram, det er ein universell bodskap. Gud har skapt alle, Kristi frelsesverk gjeld alle; ”ein døydde for alle, difor har dei alle døytt” (v 14). Gud har i Kristus forsona heile verda med seg. Difor går denne apellen gjennom verda: ”Lat dykk forsona med Gud!” (v 20).

Evangeliet er verdsomfattande, katolsk. Difor kan ikkje dei som tener det, vere drivne av snevre særinteresser, korkje eigne eller andres.

Reklame

6 Svar to “officium: Fredag, 16. vike i det allmenne året, » 2 Kor 5 (matutin)”


 1. 1 Herman
  juli 24, 2009 ved 9:48 pm

  Ja, det er nettopp det. I dag har betegnelsen «katolsk» for mange mennesker en annen betydning enn hva den egentlig er fra opphavet av.

  Katolsk er liksom blitt en merkevare, en «type» kristendom, i motsetning til den andre «typen», den protestantiske, og den tredje «typen», den ortodokse.

  Det er ikke slik det skal være, det er ikke slik det er, det er ikke riktig.

  Katolisisme er ikke en «annen sort» kristendom.

  Katolisisme er verdensomspennende religion og religionsutøvelse. Det er det det betyr. Altomfattende. Jeg tror på én, hellig, katolsk og apostolisk kirke. Det sier jeg og du og millioner av andre katolikker hver eneste søndag i Høymessen gjennom hele året.

  Det betyr: Jeg tror på èn, verdensomfattende kristendom med rot i den apostoliske arv, det evige – gitt av Vår Herre Jesus Kristus fra evighet av. Det er ikke slik at andre typer kristendom er en videreutvikling av vår originale.

  Det er ikke slik at verden består av en blå eller en rød eller en grønn kristendom, men en kristendom som er den opprinnelige, og som omfatter det hele. RGB… (!) Det finnes ingen andre varemerker eller varianter.

  Den Katolske Kirke er den eneste som finnes.

  Copyright
  Herman Gunnarsjaa

 2. juli 25, 2009 ved 2:52 pm

  Den siste setninga er vel litt på spissen, men det er viktig for meg – som for deg -å få fram at katolsk kristendom er «kristendom, rett og slett»; allmenn kristendom, mainstream Christianity, eller for å bruke uttrykket av C S Lewis om ortodoks (rettlærande/tradisjonell) kristendom: «Mere Christianity». Både norsk/lokal og universell.

 3. 3 Herman
  juli 25, 2009 ved 3:26 pm

  Den er nok litt på spissen for mange, men for en god del mennesker (katolikkene) er andre kirkesamfunn enn Den Katolske Kirke ganske brysomme.

  Katolikkene må sno seg gjennom håpløse hav av beskyldninger og påstander, som en slange i ørkenen kan man si, den er satanisk, bildet av Babylons skjøge, sentralstyrt (som om ikke et hvert firma utenfor Kirken også er det), og Paven hetses som djevelens apostel av folk når han kommer på besøk til østkirkens representanter.

  Jeg har ikke samlet så mye informasjon at jeg kan ramse opp alt sammen, men den kirken Kristus grunnla, de facto, vil ikke tilpasse seg, vil ikke gjøre noe med samfunnsforholdene, er overdrevet konservativ, utøver mørkemannsvelde, har aldri drevet med noe annet enn inkvisisjon, inndoktrinering og hjernevask, har vært pådriver for hekseforfølgelser, tortur og pedofili, og en god del annet som ligger og klør nede i folkedypet.

  Jeg sier ikke at Kirken er uskyldig, men det er ikke de andre kirkesamfunnene heller. I bunn og grunn er dette alldeles håpløst, og en hån mot det overveldende flertall av prester og munker og nonner som har utøvet Kristi gjerninger og tro.

  Den Katolske Kirke må hele tiden stå til rette for de forbrytelser den «(bestandig)» har begått, mens de andre samfunnene liksom aldri har gjort noe mot noen. Jeg synes dette er litt rart, men det er liksom det inntrykket en får.

  Det er ikke lenger enn siden 1952 at paragrafen i Grunnloven om at Jesuitter nektes adgang til Riket ble avskaffet…

  I den grad min lille påstand er satt litt på spissen, vil jeg si kun er i den sammenheng at vi som katolikker må «oppføre oss pent – vi har jo gjort så mye galt», i et økumenisk lys der vi liksom håper å nærme oss hverandre, hver på våre egne premisser, uten å komme nærmere noen av oss.

  Hva er det som er så galt? Det eneste positive jeg kan komme til i denne sammenhengen er at Den Katolske Kirken beviser sin identitet som Kristi Kirke ved å bære de kors som blir lagt på den, uomtvistelig, ydmykt og på sin egen måte, ikke slik verden vil.

  Når jeg sier at den eneste kirken som (i realiteten) finnes er den katolske, er det fordi dette er den kirken Kristus grunnla, og de andre kirkesamfunnene er ikke fortsettelser eller videreutviklede grener av denne.

  Skjønner du hva jeg mener?

  Hilsen Herman

 4. 4 Olav
  juli 29, 2009 ved 4:48 pm

  Herman, nå synes jeg du bør ta deg en pause fra bloggen!

  Hilsen Olav

 5. 5 Herman
  juli 30, 2009 ved 3:47 am

  Javel, det er i orden. Vi sier én måned fra i dag. Men da vil jeg ha sagt at jeg synes det er uhøflig med et ideal som oppfordrer til å stå Roma midt i mot. Det står det skrevet i den norske fedrelandssangen. Det må jeg få lov til å si. Jf Grunnloven.

  Hilsen Herman

 6. 6 Rob
  juli 30, 2009 ved 2:43 pm

  Herman.
  Til dette har jeg en ting å si: Ingen kommentar.


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: