06
Apr
09

nota bene: «Morgenbladet» og trua

Religion er, som sagt, tema for tida. Trauste Aftenposten har profilert seg på dette området, stadig meir, ikkje minst med Knut Olav Åmås som debatt- og kronikkredaktør. Han har våga å sleppe fram folk med eksplisitt og positiv tru, både muslimar (som Usman Rana) og kristne (som Espen Ottosen, Eskil Skjeldal, Janne Haaland Matlary o a). Rett nok dukkar Harald Stanghelle opp og fastheld den meir engstelege, religionskritiske lina; religion som ”viktig”, jamvel interessant, men tvetydig, for ikkje å seie potensielt fårleg.

I same modus finn vi Morgenblad-redaktøren, Alf van der Hagen. Som fleire av dei ovannemnde, går eg ut frå: med ein tydeleg, om kanskje noko temperert, kristen bakgrunn. Morgenbladet er, likt Klassekampen, ein ”nisjeavis”, eit medium som vågar å vere litt mindre mainstream og som har opna opp det norske landskapet, intellektuelt og ideologisk.

Likevel dristar Morgeblad-redaktøren seg ikkje til å gå rett på det positive som han ynskjer å formidle om religion i påskenummeret i år (3-4. April). Fyrst må han dekke seg bak eit skjold av korrekt religionskritikk. Passet må vere i orden. Endå er det risikabelt å vere for religiøst positvt i det gode selskapet. Så preludiet startar slik:

“Mennesker har til alle tider brukt religion til å kontrollere andre mennesker. Religion har vært påbud og forbud. Religion egner seg ypperlig til å begrunne og utøve makt….” Og held fram nokre liner i same toneart.

Ei lang og kontinuerleg, institusjonell historie som t.d. kyrkjehistoria gjev naturlegvis mange døme på det han reknar opp. Men: Det er blitt nesten eit rituale at ein må omtale religion som noko spesielt skummelt; tru kan vere bra, men då må ho gjennom dei vestlege sikringsrutinane, som passasjerar på ein moderne flyplass: Suspekt til det motsette er prova. Velkomen, truande – men ingen knivar, spisse gjenstander og fårlege fluidum i kofferten, takk!

Den underliggjande kulturelle klisjéen er at religion står ei særstillng som offentleg fenomen. Utan tvil har dette å gjere med at Vesten i lang tid har framandgjort seg sjølv på det religiøse området (som van der Hagen også prisverdig påpeikar).Det framande skræmer – når ein ikkje har kontroll på det. Eg spør: Kvifor blir ikkje andre samfunnfenomen like nøye saumfarne? Politiske ideologiar, økonomiske krefter, masserørsler som idrotten… Her er det mykje som kunne trenge eit vake blikk og ein etisk sjekk.

Det kan gjentakast: Gjerne religionskritikk. Men skjerp blikket også på andre område.

Dermed kan eg gratulere redaktøren i Morgenbladet med resten av leiarartikkelen – som talar tydeleg om det positive ved religionen i samfunnet – og kva vi miste ved at han blei svekka. Endå betre hadde det vore om han hadde sletta den utgåtte greia om at religiøs erfaring er viktigare enn “dogme”.

PS :I det siste har avisa sikra seg den kjende og flinke journalisten Frank Rossavik (frå BT) i stallen. Han er ein dyktig bladmann, men –så langt eg har lese – køyrer han dei tradisjonelle fordomane mot religion. Kjipt.


3 Responses to “nota bene: «Morgenbladet» og trua”


 1. 1 Herman
  april 7, 2009 ved 4:13 am

  I dag er dagen da Den Katolske Kirken feirer den hellige Johannes Baptist de la Salle. De som er interessert i å lese denne historien, kan gå inn på nettstedet katolsk.no, som forøvrig må ha en av de mest utfyllende helgenbiografiske databasene i verden. (Hvis det finnes andre vil jeg gjerne ha tips om dem!)

  Historien om de la Salle er full av samfunnets motforestillinger mot kristendom, motforestillinger mot å la fattige få utdannelse, mot katolske prester som forkynner budskapet om Kristus, mot kongregasjoner, osv. osv., og hans kongregasjon ble da også nesten utslettet under den franske revolusjon, en revolusjon som av den verdslige verden blir sett på som en av de mest banebrytende og fantastiske hendelser i vår senere tids historie.

  Jeg synes også det var bra å bli kvitt de herskende fyrstene, som trodde seg rett til det meste i kraft av sin byrd (jfr. Figaro’s bryllup). Bare så synd at den franske katolske Kirken liksom fulgte med i dragsuget.

  Religion må jammen være farlig. Sekulære revolusjoner er mye mer humant.

  Takk for fin artikkel.

  Hilsen Herman

 2. 2 Blix
  april 8, 2009 ved 10:26 pm

  Religion er farlig; det vet vi i Norge. Og, ikke minst religion dreier seg om makt…., etc, etc.
  Vi leser dette daglig, ikke minst i Aftenposten.

  Nå er disse obligatoriske påstandene litt kjedelige etterhvert, og jeg har en bestemt mistanke om at de först og fremst viser en stor uvitenhet og historielösthet og nettopp religion, men også manglende kunnskaper om vår egen sivilisasjons historie. Her har folk som Haram & Co en stor oppgave foran seg.

 3. 3 Herman
  april 9, 2009 ved 8:48 pm

  Av en eller annen grunn, er det viktig for mediene å kritisere Den Katolske Kirke for dens «overdimensjonerte makt».

  I grunnen litt underlig, for i begynnelsen -og noen århundreder frem- var Kirkens makt nesten utelukkende regnet som en god makt. Den sto i motsetning til hedensk tro, der man ble drept hvis man ikke trodde, mens de kristne derimot ble drept fordi de trodde.

  De kristne trodde på noe bedre enn det etablerte, og ville følge den eneste og sanne Gud. Men å påstå at det bare fantes én sann Gud i et samfunn som var etablert med flere sådanne, var jo ikke akkurat comme-il-faut. Og at denne Guden også hadde en Sønn… det var nok litt kraftig.

  Og det er nok like kraftig i dag, mediene kommer sterkere frem i bildet enn kristendommen, og de velger kristendommen bort fordi den er så full av makt bl.a. osv.). Vi er dermed overgitt til medienes seleksjonspolitikk, som underkjenner kristendommen uten å se sin egen maktutøvelse som noe annet enn en god makt, som velger å presentere det de regner som det beste for sine lesere, og der er ikke kristendommen. Hvor er makten da?

  Dette var en påskenøtt.

  Hilsen Herman


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: