01
Mar
09

carpe diem: Tamilsk messe

Det er ein gråkald februarsundag i Oslo; isete og skitne gater. Eg tek meg fram til St Hallvard kyrkje på Enerhaugen i sekstida i kveld for å gjere meg klar til katolsk studentmesse. Heile dagen har den store kyrkja vore full, til ulike messer. No er det messe på tamilsk. Kyrkja er sprengt; born, unge, vaksne, eldre – det aular overalt. Songen er sterk, i folkeleg, tamilsk stil. Presten lyfter hostien, Kristus er her! Det blir stille. Alle tilbed. Så strøymer dei fram til kommunionen (for å ta i mot sakramentet) – og omsider tonar messa ut. Klart for neste..

Så annleis enn vanleg norsk folkeliv. Ein tenkjer ikkje over det før ein merkar kontrasten. Kva er det med nordmenn? Eit folk der Gud er fjern og gløymd. Eit keisamt folk.. Gråkaldt som vinterdagen.


5 Responses to “carpe diem: Tamilsk messe”


 1. 1 ephrussi
  mars 1, 2009 ved 10:35 pm

  Allikevel er det disse varme og religiøse menneskenes hjemsamunn som er preget av krig og vold og sender folk på flukt, og vi som er kalde og irreligiøse som tar imot og gir dem trygghet.

 2. 2 Herman
  mars 2, 2009 ved 4:45 am

  Tror det tar tid å innarbeide fredsælhet i et folk. Og dagens norske trygghet er ikke gammel. Men av ulike grunner har vi som folk kanskje vært avvent krigen av styresmessige årsaker, lydrike som vi har vært i mange hundre år.

  Men vi er bare ett land av flere i den vestlige konteksten, som «er et fint sted å dra til». Vi må bare ikke glemme 2. verdenskrig, den mest tekniske, fremadstormende og drepende krigen noensinne. Det er ikke lenge siden.

  Hilsen

 3. mars 2, 2009 ved 7:34 am

  ephrussi:

  Den norske sjølvoppfattinga av å vere snill og good guy er tvilsam, spør du meg. Fem millionar i verdas rikaste hjørne – kor prektig kan ein ikkje vere då? Og kor mykje av konfliktane andre stader i verda har ikkje m a sin bakgrunn i europeisk imperialisme?

 4. 4 Herman
  mars 2, 2009 ved 4:42 pm

  Jo, vi er kanskje i verdens rikeste hjørne i dag, men det var vi ikke «i går», og «i går» er ikke lenge siden i menneskelig forstand. Det er ikke mange årene siden Norge var et ukjent og ikke attraktivt mål for hverken turister eller næring, de rike landene hadde det heller moro med oss skal vi gå enda lenger tilbake i tid, og vi måtte ta til takke med fisk og ben og barkebrød.

  Synd at utlendingene kverka katolisismen ut av oss også. Nei, vi har ikke mye å se tilbake på. Utlendinger er pr. df alle som ikke er nordmenn…

  Synd å si det, men jeg håper vår Far i himmelen bærer over med oss menneskene, eller kanskje det er nettopp denne særegne og «menneskelige» type fremferd som er nødvendig for å få frem dommedag? At Gud blir skikkelig sint?

  Hilsen Herman

 5. 5 Herman
  mars 2, 2009 ved 7:35 pm

  Jeg beklager hvis jeg virket litt unødvendig «sur» i siste innlegg… Men jeg synes vi fortjener det litt, å være litt rike i dag. Får bare håpe at vi blir mer katolske her også. Så får vi litt i både pose og sekk!

  Hilsen Herman


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


<span>%d</span> bloggarar likar dette: