14
Jan
09

officium: «Den universelle oppstiginga mot Gud»

”La messe totale, le sacrifice total: l’envoi vers Dieu de tout, la consécration de l’homme et du monde, la montée universelle vers Dieu par le Christ; l’action catholique en son sens plenier..”

(Den totale messa, det totale offeret: overgjevinga av alle ting til Gud, helginga av mennesket og av verda, den universelle oppstiginga mot Gud i Kristus, sjølve den katolske handlinga i sin fullnad”)

Det er Lebret, teologen vi høyrde om på retretten nyleg – som gjev oss denne meditasjonen over liturgien og messa si djupe meining: At alle ting vert tilbakeførde og opplyfte til Gud. Det er denne rørsla ’oppover’ vi vert tilskunda til å ta del i gjennom den innleiande dialogen til den evkaristiske bøna: -Sursum corda! Lyft dykkar hjarto! Det er denne rørsla Kristus fullbyrdar i sin liturgi på krossen når han ropar ut: -Fader, i dine hender overgjev eg mi ånd. Og: – Det er fullført!

I mange teologiske og åndelege tradisjonar er denne dimensjonen, denne rørsla, biitt uvant, ja framand. Ein legg vekta einsidig på at Gud stig ned til oss. Å ville ”lyfte seg” til Gud, blir sette som gjerningsrettferd og overmot.

Men då gløymer vi den fullstendige meininga med inkarnasjonen: -«Gud blir menneske for at vi skal bli Gud’ (Ireneus av Lyon); dvs: guddomleggjorde, sameina med han, fylte av han. Vi er djupt forlegne over dette; vi ynskjer godkjenning på at det reint menneskelege, dennesidige, er nok.

Men: ”Han som steig ned, han er den same som steig opp, høgt over alle himlar, for å fylla alt” (Efes 4,10).

Vågar du denne rørsla?

Reklame

0 Svar to “officium: «Den universelle oppstiginga mot Gud»”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: