31
Okt
08

nota bene: «strikke-pillane».

«Magasinet» – bilaget åt «Aftenposten» – melder at fleire unge jenter døyr etter bruk av P-pillen, ofte av blodpropp. Helsevesenet og styremakten tek det ikkje på alvor og prøver å tabuisere temaet. Sjølvsagt. Fordi det gjeld  eit av den moderne statens store prestisjeprosjekt: Den seksulle frigjeringa med tilhøyrande abortpraksis.  Difor skal dette ikkje snakkast om i den offentlege helse-diskursen.

Sanninga kjem fram før eller seinare. Framtida vil truleg opne opp for ei heilt ny vurdering av desse tunge menneskelege og moralske spørsmåla.

Reklame

7 Svar to “nota bene: «strikke-pillane».”


 1. oktober 31, 2008 ved 1:54 pm

  Denne anbefales, den går i dybden på problematikken med sammenhengen mellom menneskesyn, samfunn og seksualmoral: The Vindication of Humanae Vitae

 2. 2 Blix
  oktober 31, 2008 ved 5:04 pm

  Interessante refleksjoner. Vi har fått høre i mange år at katolikker ikke kjenner til Humanae Vitae, og i hvertfall gir blaffen i den, hvis vi har orket å lese den igjennom

 3. 3 Herman
  oktober 31, 2008 ved 5:13 pm

  Noen idé om hvorfor det katolske alternativet blir oppfattet så strengt og utillatelig?

  Hilsen

 4. oktober 31, 2008 ved 6:28 pm

  Morten, takk for link – som eg skal sjekke!

  Katolsk syn på prevensjon blir nok oppfatta strengt fordi det førutset meistring av menneskelege lidenskapar. Det er ikkje særleg populært.

 5. 5 Herman
  oktober 31, 2008 ved 7:18 pm

  Det er vel nettopp det. Oppfording til kontroll over lidenskaper har vel alltid havnet i parentes, med mindre det inngår i krigføring eller kampkunst. Eller i munkelivet.

  Hilsen

 6. 6 Kristin
  november 1, 2008 ved 10:50 pm

  På sett og vis er det modig at Aftenposten tar emnet opp, avisen gjør det til og med nokså bredt: artikkelen i A-magasinet ble fulgt opp med en artikkel i dagens avis, og flere andre er i tjømda så vidt jeg skjønner. Men så modige at selvkontroll tematiseres som et alternativ til bruk av p-piller, har journalistene ikke vært. Det er betegnende at det utelukkende er leger som blir spurt om å uttale seg, og at saken blir behandlet som om den utelukkende handlet om hvordan et legemiddel skal brukes.
  Den seksuelle frigjøringen, ”den moderne statens store prestisjeprosjekt” som du kaller den, fr. Arnfinn, har to sider som jeg særlig synes går på menneskeverdet løs. For det første: Norske myndigheter vil (nærmest krever) at alle kvinner, fra de er kjønnsmodne, skal ta ansvar for prevensjon selv. Under denne velmente og tilsynelatende kvinnefrigjørende intensjon viser det seg et kvinnefiendlig ansikt: kvinner forventes å være disponible og tilgjengelige seksualobjekter når som helst — med fare for sine liv! Og menn trenger ikke å ta noe ansvar for eventuelle følger. Gamle dagers uønskede graviditeter blir dermed en saga blott – og ingen trenger å ta inn over seg at slett ikke alle endte med tragiske og fattige alenemødre, en god del virket også oppdragende på umodne menn, som konfrontert med virkeligheten ble voksne ansvarlige familiefedre. For det andre: Helsemyndighetenes bekymring for at kvinner skal slutte å bruke p-piller begrunnes med at da vil aborttallene øke, og abortinngrep er enda farligere enn p-piller. Dermed tas det for gitt at de fleste uplanlagte graviditeter ender i abort – og det aksepteres som helt rimelig. Barn er ifølge denne tankegangen ikke noe som kommer til en som en gave, men noe som man selv velger å få eller ikke få.
  Frikoblingen av seksualliv fra reproduksjon er et prosjekt som hele tiden har vært omgitt av frigjøringsretorikk. Men det viser seg at de to grupper av menneskeheten som alltid har vært mest utsatt og mest sårbare rammes også her: kvinner og barn. Jeg kjenner mange kvinner i min egen generasjon (født i tiåret omkring 1970) som forsøker å verbalisere dette privat, nærmest som intime betroelser. Men siden vi er oppdratt i 68-ernes paradigme, føles det som tanker som ikke kan sies høyt. Aftenpostens journalister tilhører samme generasjon eller generasjonen under. De har fått presentert det samme virkelighetsbildet. Antagelig kommer de ikke på at spørsmålet om p-pillebruk har noen andre sider enn de medisinske.

 7. november 2, 2008 ved 9:11 pm

  Takk for svært innsiktsfull og instruktiv kommentar! Heilt på line med det du skriv. Eg oppmodar deg til å skrive ein kronikk om dette, t d i «Aftenposten»! Viktig å la si røyst høyre!


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: