25
Mai
08

officium…

Corpus Christi, 2.antifon (matutin)

”Si quis sitit adveniat ad me…”

(«Den som tyrstar, han kome til meg…”)

Kva er eit menneske? Ein som tenkjer? Er ’fornufta’ det mest menneskelege? Eg vil heller seie: Menneske er den som som seier: -Eg tyrstar! Som i bibelsk/johannesisk språkbruk er det same som å seie: -Eg lengtar! ”Som hjorten lengtar etter rennande bekker, slik lengtar mi sjel etter deg, å Gud!”, seier Salmen.

Mennesket er eit lengtande vesen. Også i den greske filosofien og diktinga visste ein dette: Mennesket har ’eros’, trå’ (”begjær”), ’désir’ (fransk). Slik er vi skapte av Gud. Dessverre har vi ofte berre oppfatta det erotiske som seksuelt og ’trå’ i det heile som syndig. Og ’eros’, ’trå’, kan misbrukast fordi det er råka av syndefallet. Men det er ikkje syndig i seg sjølv. Tvertom: eit menneske som ikkje kan lengte, med den styrke som ordet ’trå’ eller ’attrå’ avspeglar – det mennesket lever ikkje. Er ikkje menneskeleg.

Det er lett å ta ein from short cut og tru at så skal vi altså berre lengte etter Gud. Men det er umogeleg, for mennesket elskar og lengtar berre med det éine hjarta som det har! Den som ikkje kan elske menneske eller det som er godt, kan heller ikkje elske Gud.

Gud lengtar etter oss; etter ein verkeleg kjærleik, like verkeleg som den han elskar oss med. Ikkje ein sær-religiøs papp-kjærleik. Han elskar oss som menneske – med kropp og sjel, hud og hår.

Også Gud tyrstar. Då han, i Kristus, hang på krossen sa han sju ord; seks av dei var eigentleg fleire ord. Berre eitt av ropa hans er attgjeve med berre eitt ord (i den greske originalen, og på latin): –Sitio! -Eg tyrstar! Det var nok. Det ordet rommar alt. All hans smerte. All hans kjærleik. All hans lengt.

Så menneskeleg er Gud. Så menneskelege må vi òg vere. Gud og menneske kan berre falle til ro i kvarandre. Lengt mot lengt.


0 Responses to “officium…”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: