19
Mai
08

carpe diem…

DOMINICA; HERRENS DAG

Det var sundag i går. I klosteret her feirar vi høgmessa alt klokka åtte om morgonen – så etter frukosten i refektoriet har eg ein stille, fin føremiddag på cella (!). Som eg brukar til å lese og skrive for å kome i mål med det eg skal her i Roma (å, så prektig!, men det er faktisk tilfelle :)). Middag og ein siesta fylgjer klokka eitt. I går kosta eg på meg å vere litt turist og pilgrim ettersom eg snart er ved målstreken med studiane og skrivinga.

Sundag er ein fin dag å be på, for mangt og mange som du elles ikkje får konsentrert deg om i vika, sjølv i eit kloster. Eg har funne det eg kalla «Newman-kyrkja» mi; det som var hans titularkyrke då han vart kardinal; ei svært gamal kyrkje frå antikken. Utan den vanlege, romerske barokken, med krusedullar, liksom-englar og svært gestikulerande menneskefigurar, gjerne omgjevne av rullande skyer og ljosformasjonar i overmål. Dette slepp du i «San Georgio in Velabro». Heilt enkel, oldkyrkjeleg, skeiv og rar på grunn av at ho har vakse sakte og blitt endra framgjennom tidene. Der plar eg be. I går var det førbuing til eit bryllup, så eg måtte gå ein annan plass. Og i Roma slepp du gå langt for å finne ein anna kyrkje. No hugsar eg ikkje ein gong namnet.

Der har dei eit sidekapell med Altarsakramentet framstilt i ein monstrans – og med kontinuerleg bøn og tilbeding. Heilt stille der. Nokon sit, nokon kneler, nokon legg seg langflat på golvet, tilbedande…Folk kjem og går; lokale folk, sikkert; men også gjester, turistar, kven som helst. Ute ved inngangsdøra til sjølve kyrkja står det ei stor oppslagstavle med inndeling av vika og døgnet. På den er det klistra mange gule lappar – slike som vi brukar for å notere: hent ungane, kjøp kål, ring til tante Olga..- og der kan ein skrive seg inn på «bønevaktlista»; nokre frå midnatt til klokka to om morgonen, nokre til klokka fire, nokre til klokka seks. Kontinuerleg tyder her bokstaveleg: heile tida, natt og dag, vika gjennom: tilbeding og bøn. Framfor Kristus, nærverande i sin lekam. Han som sa: «Sjå, eg er med dykk alle dagar…»

Ein idé for soknerådet?


0 Responses to “carpe diem…”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: