16
Mai
08

officium…

Fredag, vike 2, antifon (matutin)

”Iniquitatem meam annuntiabo tibi..”

(”Eg kunngjer mi syndeskuld for deg..”)

Kunngjer. Annonserer. Mi skuld, min urett. Ikkje for all verda, men for Gud. Fredag er botsdag; den dagen Kristus gjorde bot for oss på krossen slik at vår bot er mogeleg. Difor minner salmane og antifonane (omkveda) i tidebønene alltid om det når det er fredag.

Å gjere bot, å innrøme sine synder og si skuld – det er meir enn ein tanke som flyg gjennom hovudet, meir enn litt omtrentlege, halvkvedne viser av typen: Ja, eg er ein syndar, sånn i det store og heile, men eg kan ikkje kome på noko ”spesielt”.

Eg høyrer skriftemål – og sjølv om syndene vert kviskra eller stamma fram, kan eg love at for den som skriftar, kjennest det som som ei ’kunngjering’, ei utlevering av seg sjølv. Som kostar. I alle fall dersom det er eit verkeleg skriftemål og ikkje berre generelle vendingar. Men det er dei tydelege orda som er frigjerande. Ord som får greiene ut av skåpet, opp av gjørma! Ord som med ettertrykk avleverer heile affæren hos Gud. Du må snakke så tydeleg du kan til Gud. Er du kraftlaus, skjønar han det; er du forvira, likeeins. Men slappe ord dett rett ned.

Ta ein djup innpust, kjenn at du når heilt inn i botnen av lungene, heilt ned i innvollane. Derifrå skal orda dine kome. Ei kunngjering i klårtekst, ikkje små fotnotar. Kom til saka, sei det som det er. Slutt å surre, ta det heilt ut!

Det er å skrifte.

Gud toler det. Han ventar på det.


0 Responses to “officium…”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: