25
Apr
08

officium…

25. april; festen for den hl Markus, evangelist; antifon til Magnificat(Marias lovsong) (vesper)

”Verbum Domini manet in æternum..”
(”Herens ord varer i all æve”)

Dese orda, som vi song i Magnificat-antifonen ikveld, hugsar eg frå ei innskrift over kordøra i ei kyrkje på Sunnmøre. Ei kyrkje frå 1800-talet, men på ein gamal kyrkjestad, i Sande på Søre Sunnmøre. Eg var der fleire gonger som ungdom; med Sunnmøre kr Mannskor, eller med SKRUK. Altartavla var mellomaldersk, trur eg – og dei latinske orda prenta seg inn i meg som tale frå ei større tid. Ord som sette livet på plass. Ord som sette bygdene der ute ved havet inn i ein større samanheng, i ein Tradisjon.

Alt i kyrkja er ein del av denne Tradisjonen; ’overleveringa’. Evangeliet er ei Overlevering. Evangelistane overleverte, gav vidare. Frå Kristus til oss. I Evangeliet ligg bodskapen om Kristus; om hans frelse, om hans kyrkje, om sakramenta, om det heilage livet som skulle slå rot og utvikle seg på stadig nye stader. Ein gong kom det til øyane i Sande, nord for Stadt. Men fyrst hadde det vorte gjeve vidare gjennom tidene, oppover kontinenta, ut langs mange kystar. Den hl Markus Evangelist, som vi feirar i dag, skal ha grunnlagt kyrkja i Alexandria, ein viktig kristen metropol i si tid.

Men takka vere han og dei andre evangelistane, for Ordet vidare. Så bygde det seg ei kyrkje rett opp for den kvite sandstranda under fjellet, på den grøne sletta, på Sande, på Sandsøya. Så lenge folket der og i tilsvarande bygder held fast på apostlane og evangelistane sine ord, Guds Ord, vil det vere sjølve berggrunnen under livet, samfunnet og kulturen der. Dersom dei gløymer det, vil det gå vidare. Til andre.

Våre kulturar og konstruksjonar forgår. Verbum Domini manet in æternum!

Reklame

0 Svar to “officium…”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: