14
Mar
08

officium…

Torsdag, vike 1, sal 30 (vesper)

”Då ropa eg til deg, Herre” (v 9)

Då. Dette ordet er det viktige her. Bøna er ein veg, ein puls, ein atmosfære, noko varande – men ho må også verte ei hending. Eit ”då”. Bøna må sprengje seg fram frå alle ”bønene”, frå ”bønelivet”, kor bra og trygt det enn er, og bli ei hending. Eit avgjerande momentum. Med eit før og eit etter.

For bøn er også endring. Noko går ikkje lenger, eit mål er fullt. Greier det ikkje meir. Bøna – det holet i demninga som gjer at ho brest så vatnet får fløyme. Lat det fløyme over Gud, tøm livet ditt over han. Til sjuande og sist står dei drastiske hendingane i eksistensen i samband med dei avgjerande hendingane: Livet, som vert til. Døden, som innfinn seg. I det som fortvilar, er det smak av død. I det som jublar, er det livet som har sigra. Difor er dette grunnbøna, bøna i alle bønene: ”Kva gangnar det at eg må døy? .. Kan vel støvet prisa deg, kan det forkynna din truskap?”

Å overgje seg til fortvilinga, er å ”godta” døden. Den kristne ”ars moriendi” (kunsten å døy) er å kunne sjå døden i møte, verte fortruleg med døden – fordi du veit at han er ein overvunnen fiende.

Når noko møter deg som vil ta frå deg sjølv trua på at du er skapt for å leve, ikkje til å bukke under, til å bli malen ned av ulukka som møtte deg – då bed du. Ropet om liv. Ropet mot døden. Ropet til Gud.

Då hender det noko. Ei endring. Det er eg sikker på: ”Du vende mi klage til dans, du løyste min syrgjebunad” (v 12)!

Kom deg ut av skodda, lat det ikkje bli med dei små grå bønene; riv skyene til side, riv til deg ei rift av blå himmel, av Gud! Den gongen du gjorde det – då bad du.

Reklame

0 Svar to “officium…”  1. Kommenter innlegget

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: