18
Jan
08

officium…

Fredag, vike 1, Jes 45, 18-25 (laudes)

”…som ikkje skapte henne til ei audn, men til bustad for folk” (v 18),

seier Gud, i denne hymnen der han talar om seg sjølv som skapar av jorda.

Vil ikkje Gud at det skal vere audn og ørknar, tundraer, stepper, urskogar og villmarker på jorda? Jau, men med heile sitt mangfald er verda ein heimstad. Oikos- som det heiter på gresk; eit hus, ei hushaldning, ein øko-nomi, ein øko-logi…

”Folk” er sjølvsagt mennesket, Guds yngste barn. ”Hus treng folk/og folk treng hus”, seier nordlandsvisa. Eg trur det også gjeld det store huset som er skaparverket. Mennesket har lenge gløymt dei andre i huset, slik mange miljøforkjemparar minner om i dag; nokre av dei spår at jorda vil kvitte seg med mennesket.

Det vil bli ein sorgens dag, i så fall. Dei andre skapningane vil gråte endå meir over å misse oss enn over å måtte tole oss. Jorda og verda treng mennesket, den vesle ”guden” (sal 8). Det menneskelege perspektivet let oss sjå skaparverket som ein familie, ikkje som eit tomt kaos. Jorda skal ha tette junglar, skumle skogar og veldige vidder. Vi skal ikkje alltid kultivere dei, vi treng å vite at dei er der – som eit stort rom, som teikn på det ukjende og fascinerande, på alle skapningars fridom.

Men utan ”folk”, utan det menneskelege perspektivet, vil verda verte ein kosmisk episode, eit tomt hus, eit vakkert, men kaldt rom. I det norrøne språket heiter verda ”heimen” og universet ”allheimen”. Nettopp.

Reklame

1 Tilbakemelding to “officium…”


  1. 1 Rob
    januar 18, 2008 ved 9:49 am

    Til Pater
    Dette er bare så utrolig vidunderlig lesning..som musikk for sjelen..jeg blir glad! Jeg våger å si en herlig øko-teologi..

    Takk


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: