16
Jan
08

officium…

Onsdag, vike 1, Judits lovsong, Judit 16 (laudes)

”Du sende ut din Ande og alt vart til” (v 17)

Israelitt-kvinna Judit tok den assyriske hærføraren Holofernes av dage og vart såleis ei heltinne og ein utfriar for folket sitt. Av type er ho ei profetkvinne som handlar ved den klokskap og styrke som Guds Ande gjev. Livet og livskreftene kjem frå Anden; ikkje berre i Guds frelsesverk, i nådegåver og nådemiddel, i kyrkja og i truslivet. Heile skaparverket er til og vert oppretthalde ved Guds Ande. Naturen er ikkje berre åndlaus materie, ein maskin som går av seg sjølv, råstoff til vår disposisjon.

Vi har splitta det åndelege og det naturlege frå kvarandre. Difor: Sjå Guds Ande i bylgjene på sjøen, i greinene som svingar, i dyra sine rørsler, i skyene som fær over himmelen, i ljoset som flommar over oss. Kjenn at hjarta ditt bankar, at lydar og ljosstrålar når trommehimnner og netthinner. Kjenn eit anna menneske i omfamninga eller handtrykket, kjenn spyttet på tunga di og den fine bøyinga i kneet og olbogen, krafta i musklar og sener. Høyr elvane strøyme og sjå flodene gli sakte fram.

I alt dette andar Gud. Er du til.

Reklame

8 Svar to “officium…”


 1. 1 trond
  januar 16, 2008 ved 1:57 pm

  «Vi har splitta det åndelege og det naturlege frå kvarandre.»

  – Jeg tillater meg et lite forsøk på utdypning, hvis det er ok.
  Ville det ikke vært mer presist å si at det materielle og immatrielle er splittet, siden det åndelige også er naturlig? Altså at det åndelige også er en del av det som er naturlig, men representerer den immatrielle delen av det?

  Jeg tenker med utgangspunkt i at f.eks mennesket består av sjel og legeme. Et menneske uten sjel, er da ikke lenger et menneske, siden det da mangler en del av det å være et menneske.
  Det naturlige for et menneske er å leve, samtidig som det også er naturlig at livet avsluttes. Men det døde legemet, som ikke lenger lever, er ikke i sin intenderte (naturlige) tilstand.

  Var det uklart vrøvl eller ser du hva jeg mener?

 2. 2 Randi
  januar 16, 2008 ved 8:28 pm

  Trond, dette var bare uklarheter.Det er unødvendig å utdype fr. Arnfinns officium, det taler for seg selv og viser noe av det vesentlige i troen på Guds allmakt-og tilstedeværelse.Så vakkert og oppløftende, til å bli glad av.Inspirert at kelterne, broder.
  Godnatt fra Randi

 3. januar 16, 2008 ved 9:41 pm

  Til Trond:
  Du har rett, reint filosofiosk/terminologisk, men eg set berre ord på den vanlege motsetninga som folk opererer med. Sjølvsagt er det åndelege narturleg – og det er også mitt poeng.

  I ein meditasjon er det også greitt å bruke litt opnare termar enn i ein fagartiikkel; meir vekt på orda si assosierande virkning enn den logiske presisjonen. See?

  For oss begge er det viktig å få fram at ånd, sjel og lekam er ein einskap i mennesket og at også naturen har ein åndeleg dimemensjon – som skapt av Gud. Noko av vår tids tragedie er at dette er blitt skilt frå kvarandre.

 4. 4 trond
  januar 16, 2008 ved 9:41 pm

  Randi,
  Jeg mente ikke å legg opp til noen debatt om dette. Absolutt ikke. Jeg ville bare fremsette en forsøksvis utlegning for pater Arnfinn, slik at han kunne si om jeg tok det doktrinære poenget eller ikke.
  Om jeg formulert meg dumt, så er det bare å beklage. Det var kanskje dumt å prøve seg på det også. Jeg deler absolutt oppfatningen av det vakre og oppløftende ved det.
  God natt, Randi.
  Trond

 5. 5 trond
  januar 16, 2008 ved 9:45 pm

  Pater Arnfinn,
  Oops, så svaret ditt da mitt var lagt til…
  Jeg mente ikke å legge opp noe ordskifte, bare spørre om jeg hadde forstått meditasjonen rett….

  Takk for svar!

 6. januar 16, 2008 ved 9:46 pm

  Heilt i orden, Trond! (eg har vore ute i heile dag og fekk ikkje respondert før no); god natt! 🙂

 7. 7 w
  januar 17, 2008 ved 2:57 pm

  Det blei eit interessant lite ordskifte. Takk til alle!

 8. januar 17, 2008 ved 7:55 pm

  Ja, takk til Trond og W for innspela!


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: