25
Nov
07

officium…

Høgtida for Kristus Kongen, Sal 72 (matutin)

«Gjev kongen må hjelpa dei verjelause i folket, så dei får sin rett. Han skal berga dei fattige og knusa valdsmannen…Han ynkast over småkårsfolk og bergar livet åt dei fattige» (v 4 og 14).
Det bibelske kongeidealet er ikkje makt for makta si skuld. Kong Salomo vart rett nok rik og mektig, men nettopp han vert eit døme på forfallet i kongeinstitusjonen: Urett, overmod og avgudskult tek overhand. Det messsianske kongeidealet som peikar fram mot Jesus Messias, er annleis. Kongen utstrålar noko av Guds eigen glans og godleik, men fyrst og fremst er han ein tenar for Retten og rettferda. Her er det ingen «solkonge» eller «staten-det-er-eg»-fyrste. Han skal sjå til at den fattige får sin rett: dei sosialt veike, som enkjer, eigedomslause og folk av små kår. Kongen vert aldri så opphøgd at han opphøyrer å vere ein av gudsfolket. Han kan ta del i folket sine festformer; som David, dansande framfor arka, som Jesus, ridande fram over palmegreiner og utbreidde klesplagg med ropande born rundt seg: «Hosanna! Velsigna vere han som kjem…!»

Kongemakt – og styremakt i det heile – er ikkje til for å dyrke seg sjølv. Det er ei teneste, ein diakoni. Kongen skal vere Guds ven og folks ven. Som det også står i den gamle norske Kristenretten, om «landsdrotten» (kongen): «Han vere vår ven og vi hans – og Gud vere ven åt oss alle».

Reklame

1 Tilbakemelding to “officium…”


  1. 1 Trond Stavseng
    november 29, 2007 ved 7:51 pm

    Apropos: Frå «Gjer døri høg»: Rettferdig kjem han til deg ned og byd deg sæle, liv og fred. Stillferdig kjem han ,utan krav og miskunn er hans kongestav.


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


kategoriar


%d bloggarar likar dette: